Dieta białkowa na odchudzanie – świetny sposób na normalizację wagi, który pozwala utrzymać pożądany rezultat przez długi czas.
Nadwaga jest problemem dla wielu ludzi, ale można ją rozwiązać jedynie poprzez połączenie ćwiczeń z dietą.
Jeśli poważnie myślisz o pracy nad swoim ciałem, utracie wagi i budowaniu definicji mięśni, powinieneś spróbować diety białkowej. Jest to jeden z najskuteczniejszych sposobów, a głodówka nie jest konieczna. Wręcz przeciwnie! Posiłek będzie całkiem pożywny.
Spis treści:
Białko jest głównym budulcem Twojego ciała
Ponadto, wykonują wiele innych zadań w celu utrzymania życia, więc ich obecność w codziennej diecie osoby musi.
Białka składają się z aminokwasów; mogą być pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego. Białka zwierzęce uważane są za najbardziej wartościowe, ponieważ zawierają wszystkie aminokwasy niezbędne do funkcjonowania człowieka.

Białka roślinne nie są tak bogate w aminokwasy i dlatego mają mniejszą wartość odżywczą. W przypadku niedoboru białka masa mięśniowa zaczyna maleć i jest stopniowo zastępowana przez masę tłuszczową, spada odporność i odporność na stres, szybciej pojawia się zmęczenie, wyraźnie pogarsza się stan skóry, włosów i paznokci. Człowiek normalnie potrzebuje 1g czystego białka dziennie na kilogram wagi.
Cechy diety białkowej
Popularne diety białkowe są dobre, ponieważ nie musisz cierpieć z głodu. Ponadto są dość skuteczne: za tydzień możesz pożegnać się z 2-5 kg nadwagi.
Dieta białkowa na szybkie odchudzanie nie jest stresująca dla organizmu, gdyż jej menu opiera się na stosowaniu pożywnej i zdrowej żywności. Ta lista obejmuje:
• chude mięso (indyk, kurczak, królik);
• mleko o niskiej zawartości tłuszczu;
• jajka;
• ryba;
• owoce morza;
• rośliny strączkowe;
• produkty na bazie soi.
Udział białka w codziennej diecie jest bardzo mały – około 12%. Ale podczas takiej diety liczba ta znacznie wzrasta, zmniejszając spożycie tłustych mięs i ryb, węglowodanów.
Pamiętaj, aby pić wystarczającą ilość czystej wody – co najmniej półtora litra.

Istnieją różne opcje diety na odchudzanie – na tydzień, przez 10 dni, przez 14 dni i przez miesiąc. Łatwiej i bardziej pożytecznie jest trzymać się opcji krótkoterminowej, ponieważ brak warzyw, owoców, węglowodanów przez długi okres nie ma zbyt dobrego wpływu na zdrowie.
Dieta białkowa dla kobiet na tydzień
Rano wypij szklankę ciepłej wody. Pomaga to uruchomić przemianę materii i przygotować narządy trawienne na cały dzień.
Przybliżona opcja menu:
- śniadania – porcja twarogu, omlet z kurczakiem, brązowy ryż z mięsem, serniki, suflet twarogowy;
- obiady – gotowana pierś z kurczaka, zupa mięsna, duszony filet z kurczaka ze szparagami, zupa rybna, stek z sałatką z gotowanych buraków, zupa z fasoli;
- przekąski – jabłka, jogurty, pomarańcze, kefir, twaróg, grejpfrut;
- kolacja – ryba na parze z warzywami, klopsiki z sałatką warzywną, pieczona wołowina z kapustą.
Ostatni posiłek powinien nastąpić nie później niż 3 godziny przed snem. Nie możesz się przejadać, jedzenie powinno być ułamkowe, ale częste.
Dieta białkowa dla mężczyzn prawie nie różni się od opcji dla kobiet, ale kaloryczność diety powinna być nieco wyższa.

Istnieje inny schemat 10-dniowej diety białkowej:
- Dzień pierwszy: 5-6 jajek.
- Dzień drugi: ryby (gotowane lub gotowane na parze w rozsądnych ilościach).
- Dzień trzeci: niskotłuszczowy twaróg.
- Dzień czwarty: kurczak bez skóry i tłuszczu w postaci gotowanej lub gotowanej na parze.
- Piąty dzień: 800 g ziemniaków w mundurkach bez soli.
- Dzień szósty: gotowana wołowina.
- Dzień siódmy: warzywa lub sałatki z warzyw.
- Dzień ósmy: owoce (ale niezbyt słodkie).
- Dzień dziewiąty: półtora litra kefiru.
- Dziesiąty dzień: wywar z dzikiej róży i woda. Nie trzeba jeść.
Konieczne jest stopniowe wychodzenie z takiej diety, stopniowe wprowadzanie zwykłych potraw i produktów.
Przepisy na dietę białkową
Możesz jeść różnorodnie, najważniejsze – znaleźć odpowiednie przepisy.
Produkty do piersi kurczaka na parze:
- 2 filety z kurczaka;
- zielenina – do wyboru;
- 2 łyżki mąki;
- 0,5 łyżeczki kurkumy;
- pieprz czerwony i czarny, sól, czosnek – do smaku.

Kolejność przygotowania:
- Pokrój każdy filet na trzy części i lekko odbij z obu stron.
- Dopraw ziołami i przyprawami.
- Wymieszaj mąkę z kurkumą i obtaczaj mięso w tej mieszance.
- Gotuj na parze przez 25 minut.
Podawać z sałatką z pomidorów i papryki czerwonej z zieleniną, doprawioną oliwą.
Aby przygotować suflet mięsny, będziesz potrzebować:
- pół kilograma mięsa mielonego;
- 3 jajka;
- 75 g twardego sera;
- szklanka wody;
- cebula;
- 3 ząbki czosnku;
- sól i pieprz.

Przygotowanie:
- Posiekaj cebulę i czosnek, zetrzyj ser.
- Mięso mielone posolić, wymieszać z wodą.
- Włóż do garnka i gotuj przez 7-8 minut.
- Lekko podsmażyć cebulę z czosnkiem.
- Odcedź mięso mielone z bulionu. Do wyciśniętej masy dodać smażoną cebule z czosnkiem, ser, ubite jajka, sól, pieprz i wymieszać.
- Ułóż na patelni lub blasze do pieczenia i zapiekać do gotowości.
Podawać z dowolną sałatką z warzyw lub przystawką.
Gotowanie ryb na parze jest łatwiejsze. Wymagany zestaw produktów jest minimalny:
- 400 g mintaja;
- 1 łyżka oleju roślinnego;
- sól i pieprz;
- 2 liście laurowe;
- trochę świeżo wyciśniętego soku z cytryny.

Proces gotowania:
- Umyj tuszę, pokrój na porcje, osusz ręcznikiem papierowym.
- Dodaj sól, pieprz, sok z cytryny, olej i wymieszaj. Pozostaw na 5 minut.
- Do wody dodać liść laurowy i zagotować.
- Włóż rybę na parowar, przykryj pokrywką i gotuj przez około kwadrans. Dobrze byłoby dodać do zapachu gałązkę tymianku.
Taka ryba może być podana jako samodzielne danie lub z brązowym ryżem.
Liczne opinię potwierdzają, że dieta naprawdę działa. Najważniejsze jest przestrzeganie zaleceń, słuchanie własnego samopoczucia i jak najwięcej uprawiania sportu.