Dieta białkowa dla szybkiej utraty wagi bez szkody dla zdrowia

dieta białkowa na odchudzanie

Dieta białkowa na odchudzanie – świetny sposób na normalizację wagi, który pozwala utrzymać pożądany ślad na pożądanym wyniku przez długi czas.

Cechy diety białkowej

Popularne diety białkowe są dobre, ponieważ nie musisz cierpieć z głodu. Ponadto są dość skuteczne: za tydzień możesz pożegnać się z 2-5 kg ​​nadwagi.

Dieta białkowa na szybkie odchudzanie nie jest stresująca dla organizmu, gdyż jej menu opiera się na stosowaniu pożywnej i zdrowej żywności. Ta lista obejmuje:

• chude mięso (indyk, kurczak, królik);
• mleko o niskiej zawartości tłuszczu;
• jajka;
• ryba;
• owoce morza;
• rośliny strączkowe;
• produkty na bazie soi.

Udział białka w codziennej diecie jest bardzo mały – około 12%. Ale podczas takiej diety liczba ta znacznie wzrasta, zmniejszając spożycie tłustych mięs i ryb, węglowodanów.

Pamiętaj, aby pić wystarczającą ilość czystej wody – co najmniej półtora litra.

pokarmy białkowe do szybkiej utraty wagi

Istnieją różne opcje diety na odchudzanie – na tydzień, przez 10 dni, przez 14 dni i przez miesiąc. Łatwiej i bardziej pożytecznie jest trzymać się opcji krótkoterminowej, ponieważ brak warzyw, owoców, węglowodanów przez długi okres nie ma zbyt dobrego wpływu na zdrowie.

Dieta białkowa dla kobiet na tydzień

Rano wypij szklankę ciepłej wody. Pomaga uruchomić przemianę materii i przygotować narządy trawienne na cały dzień.

Przybliżona opcja menu:

  • śniadania – porcja sera, omlet z kurczakiem, brązowy ryż z mięsem, serniki, suflet serowy;
  • obiady – gotowana pierś z kurczaka, zupa mięsna, duszony filet z kurczaka ze szparagami, uszy, stek z winegretem, zupa z fasoli;
  • przekąski – jabłka, jogurty, pomarańcze, kefir, ser, grejpfrut, mleko fermentowane;
  • obiadokolacje – ryba na parze z warzywami, klopsiki z sałatką jarzynową, pieczona wołowina z kapustą.

Ostatni posiłek powinien nastąpić później niż 3 godziny przed końcem. Nie możesz się przejadać, jedzenie powinno być ułamkowe, ale częste.

Dieta białkowa dla mężczyzn prawie nie różni się od opcji dla kobiet, ale kaloryczność diety powinna być nieco wyższa.

dieta białkowa dla mężczyzn

Istnieje inny schemat 10-dniowej diety białkowej:

  • Dzień pierwszy: 5-6 jaj.
  • Dzień drugi: ryby (gotowane lub gotowane na parze w rozsądnych ilościach).
  • Dzień trzeci: niskotłuszczowy ser.
  • Dzień czwarty: kurczak bez skóry i tłuszczu w postaci gotowanej lub gotowanej na parze.
  • Piąty dzień: 800 g ziemniaków w mundurkach bez soli.
  • Dzień szósty: gotowana wołowina.
  • Dzień siódmy: warzywa w zwykłej formie lub sałatki z nich.
  • Dzień ósmy: owoce (ale niezbyt słodkie).
  • Dzień dziewiąty: półtora litra kefiru.
  • Dziesiąty dzień: wywar z dzikiej róży i woda. Nie ma potrzeby.

Konieczne jest stopniowe wychodzenie z takiej diety, stopniowe wprowadzanie do diety nawykowych potraw i produktów.

Przepisy na dietę białkową

Możesz jeść różnorodne, najważniejsze – znaleźć odpowiednie przepisy.

Produkty do piersi kurczaka na parze:

  • 2 filety z kurczaka;
  • zielenie – do wyboru;
  • 2 ul. l mąki;
  • 0,5 łyżeczki kurkumy;
  • gwiazda, pieprz czerwony i czarny, sól, czosnek – do smaku.
pierś z kurczaka na parze

Kolejność czynności:

  1. Pokrój każdy filet na trzy części i lekko ubij z obu stron.
  2. Dopraw ziołami i przyprawami.
  3. Wymieszaj mąkę z kurkumą i posmaruj mięso w tej mieszance.
  4. Gotuj na parze przez 25 minut.

Podawać z sałatką z pomidorów i papryki z ziołami, doprawioną oliwą.

Aby przygotować suflet mięsny, będziesz potrzebować:

  • pół kilograma mięsa mielonego;
  • 3 jajka;
  • 75 g twardego sera;
  • szklanka wody;
  • żarówka;
  • 3 ząbki czosnku;
  • sól i pieprz.
suflet mięsny

przygotowanie:

  1. Posiekaj cebulę i czosnek, zetrzyj ser.
  2. Do mielonego mięsa posolić, wymieszać z wodą.
  3. Włóż do rondla i gotuj przez 7-8 minut.
  4. Lekko podsmażyć cebulę z czosnkiem.
  5. Odcedź mięso mielone z bulionu. Do wyciśniętej masy dodać smażone warzywa, ser, ubić jajka, sól, pieprz i wymieszać.
  6. Ułóż na patelni lub blasze do pieczenia i piecz do końca.

Podawać z dowolną sałatką warzywną lub przystawką.

Gotowanie ryb na parze jest łatwiejsze niż kiedykolwiek. Wymagany zestaw produktów jest minimalny:

  • 400 g mintaja;
  • 1 ul. l. olej roślinny;
  • sól i pieprz;
  • 2 liście laurowe;
  • trochę świeżo wyciśniętego soku z cytryny.
ryby gotowane na parze

Proces gotowania:

  1. Umyj tuszę, pokrój na porcje, zwilż ręcznikiem papierowym.
  2. Dodaj sól, pieprz, sok z cytryny, olej i wymieszaj. Pozostaw na 5 minut.
  3. Do wody dodać liść laurowy i zagotować.
  4. Włóż rybę na parowar, przykryj pokrywką i gotuj przez około kwadrans. Dobrze byłoby dodać do zapachu gałązkę tymianku.

Ta ryba może być spożywana jako samodzielne danie lub z brązowym ryżem.

Liczne recenzje potwierdzają, że dieta naprawdę działa. Najważniejsze jest przestrzeganie zaleceń, słuchanie własnego samopoczucia i jak najwięcej uprawiania sportu.

5 1 vote
Ocena
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments