Dieta jajeczna jest dość sycąca i daje wymierne rezultaty. Wielu osobom schudnięcie pomaga zrzucić kilka zbędnych kilogramów bez odczuwania bólu głodu.
Spis treści:
Dieta jajeczna na 4 tygodnie

Plusy:
- Jaja kurze mają „przyzwoitą” zawartość białka, niewiele węglowodanów. Dlatego jest świetną propozycją dla osób kochających sport. Ta dieta pozwala łatwo spalić tłuszcz, nie tracąc mięśni.
- Ten produkt ma wystarczającą ilość witamin i minerałów, które pozytywnie wpływają na stan skóry, płytki paznokciowej i włosów.

- Jajka są bardzo pożywne, więc człowiek szybciej czuje się pełny, a głód nie nadchodzi szybko. Ponadto nie jest tak silny. Dzięki temu można wydłużyć odstęp czasowy między śniadaniem, obiadem i kolacją, a same porcje można zmniejszyć.
Jeśli masz nadwagę, to w ciągu 25-30 dni całkiem możliwe jest zrzucenie co najmniej 20 kg. Jeśli waga nie przekracza normy, wynik waha się od 10 do 15 kg.
Dieta jajeczna na odchudzanie
Minusy:
- Duża ilość pokarmu białkowego zawsze powoduje przeciążenie nerek i wątroby. Dlatego jeśli istnieją patologie tych narządów, takiej diety nie można w ogóle przestrzegać.
- Jednocześnie niewystarczająca zawartość błonnika i nadmiar białka często prowadzą do problemów trawiennych, w tym zaparć. Spożycie błonnika roślinnego, zwłaszcza warzyw, pomoże znormalizować sytuację.
- Kompletny zestaw składników odżywczych dla normalnego funkcjonowania organizmu nie wystarczy. Dlatego dietetycy zalecają przyjmowanie multiwitamin.

Dieta jest dość rygorystyczna i długa. Dlatego częściej niż raz na 12 miesięcy nie należy jej stosować, gdyż może objawiać się chorobami przewodu pokarmowego, podwyższać poziom cholesterolu (szczególnie u osób z grup ryzyka). Dlatego koniecznie skonsultuj się z lekarzem, w przeciwnym razie możesz zaszkodzić zdrowiu.
Ponadto istnieją przeciwwskazania. Dieta jajeczna nie jest odpowiednia dla kobiet w ciąży, kobiet karmiących piersią, młodzieży, osób z chorobami serca i osłabionych po chorobie.
Dieta jajeczna na miesiąc
Ponieważ w diecie dominują pokarmy białkowe, szczególną uwagę należy zwrócić na regularne picie wody. Woda jest niezbędna, aby organizm mógł z łatwością usuwać toksyny i szkodliwe elementy przetwarzania białka.
Obowiązkowe jest również wyłączenie z menu napojów gazowanych i alkoholowych, kawy, cukru, ziemniaków, wszystkich tłustych, pikantnych i słodkich potraw.

Przykładowe menu diety jajecznej (od 1 do 7 dnia):
- Przy pierwszym posiłku ugotuj kilka jajek i zjedz grejpfruta. Obiad składa się z owoców jednego rodzaju (oprócz bananów). Dozwolone jest jedzenie do pełnego. Na kolację można zjeść porcję gotowanej wołowiny.
- Rano zjedz te same 2 jajka i pomarańczę. Do drugiego posiłku zaleca się przygotować porcję gotowanych warzyw, jajko, a na deser 100 g twarogu o niskiej zawartości tłuszczu. Wieczorem dość lekka sałatka z dostępnych warzyw (ogórek, pomidor, papryka, cebula) i cytrusów.
- Śniadanie – jak pierwszego dnia. Na obiad można ugotować lub dusić warzywa (opcjonalnie – fasola w strąkach, marchewka, brokuły, cukinia) i ugotować 2 jajka. Kolacja składa się z porcji białej ryby gotowanej z sałatą i cytrusami.
- Śniadanie jest jak na drugi dzień. Następnie na obiad można zjeść pieczoną pierś z kurczaka (tylko bez skóry). Wieczorem ugotuj 3 jajka i zjedz je z selerem. Na przekąskę – cytrusy.
- Śniadanie – jak pierwszego dnia. Drugi posiłek – porcja gotowanych warzyw, jajko i odrobina twarogu. Na kolację powinna być sałatka warzywna (można z kapustą pekińską, cebulą i papryką) oraz grejpfrut.
- Rano zjedz kilka jajek i pomarańczę. Obiad składa się z kromki pełnoziarnistego chleba i gotowanej piersi z kurczaka. Sałatka owocowa nadaje się na kolację (najlepiej brać mniej słodkie owoce – jabłka, kiwi). Doprawić sokiem z cytryny.
- Śniadanie jest regularne (jajka + grejpfrut). Na obiad możesz zjeść gotowane warzywa i jajka. Kolacja składa się z kromki chleba, sałatki warzywnej i cytrusów.

Jeśli chcesz coś przekąsić między posiłkami, możesz sobie pozwolić na jeden niesłodzony owoc lub jogurt. W pierwszych 7 dniach następuje tzw. zanurzenie w diecie jajeczno-grejpfrutowej.
Duża ilość jaj pozwala na długo utrzymać uczucie sytości w pierwszym tygodniu. Posiłki od 8 do 14 dnia powtarzają menu opisane powyżej. Ale dieta trzeciego tygodnia jest już inna:
- Poniedziałek. Możesz jeść tylko owoce jednego rodzaju (ale nie słodkie). Najlepsza opcja – zielone jabłka.
- Wtorek. Wszelkie warzywa (oprócz ziemniaków), gotowane na parze lub ugotowane. Możesz dodać sałatkę ze świeżych warzyw.
- Środa. Dozwolone jest spożywanie wszelkich warzyw i owoców w rozsądnych ilościach.

- Czwartek. Duszona biała kapusta z marchewką, gotowana ryba (można gotować na parze).
- Piątek. Gotowane warzywa, pierś z kurczaka (lub chuda wołowina).
- Sobota. Dowolny niesłodzony owoc (jeden rodzaj do wyboru).
- Niedziela. Warzywa gotowane na parze, niesłodkie owoce.
Posiłki powinny być ułamkowe (co najmniej 4 razy dziennie). W czwartym tygodniu dieta jest uzupełniana produktami białkowymi (menu od 1 do 7 dnia):
- Porcja wołowiny, 3 pomidory i ogórki, grzanka, owoce do wyboru.
- Gotowana pierś z kurczaka (tylko bez skóry), ogórek, 3 pomidory, cytrusy, kromka chleba razowego.
- Drób lub wołowina – 200 g, tuńczyk – 100 g, 4 ogórki i pomidory, pomarańcza, kawałek chleba.
- 300 g piersi z kurczaka, 2 ogórki i pomidory, 150 g chudego twarogu, 200 ml chudego kefiru lub maślanki, cytrusy.
- Co najmniej 300 g gotowanych warzyw, 100 g chudego twarogu, tosty, grejpfrut.
- Porcja gotowanych warzyw, 2 pomidory i ogórek, 50 g mozzarelli, cytrusy i mały tost.
- Kilka jajek, kilka pomidorów, grejpfrut, pęczek sałaty, kromka pełnoziarnistego chleba.

Dieta pomarańczowo-jajeczna dobiegła końca. Teraz ważne jest, aby skonsolidować wyniki, żeby szybko nie odzyskać utraconej wagi. Jest wiele pozytywnych opinij, ale efekt będzie trwały tylko wtedy, gdy stopniowo wyjdziesz z diety dodając zwykłe jedzenie.