Dieta śródziemnomorska na odchudzanie

Dieta śródziemnomorska – to nie jest ograniczenie żywienia, ale specjalna dieta na całe życie. Z nazwy wynika, że ​​w menu znajdują się produkty i dania kuchni greckiej, hiszpańskiej, włoskiej, marokańskiej. Mieszkańcy tych krajów mniej cierpią na choroby układu krążenia, mają większą długość życia, dobrze wyglądają, są smukłe i wysportowane.

Plusy i minusy diety

Dieta śródziemnomorska na odchudzanie

Zalet jest wiele:

  • zbilansowana dieta. Osoba nie będzie cierpieć z powodu braku witamin i innych substancji niezbędnych do normalnego funkcjonowania organizmu;
  • szeroki wybór produktów i potraw;
  • zdolność do utraty wagi bez szkody dla zdrowia;
  • brak przeciwwskazań, jeśli nie bierzesz pod uwagę alergii i indywidualnej nietolerancji pokarmów;
  • pozytywnie wpływa na układ krążenia, zmniejszając ryzyko zachorowania na raka, cukrzycę, chorobę Alzheimera.
Plusy i minusy diety śródziemnomorskiej

Ale nie bez wad:

  • dieta śródziemnomorska to nie tylko dieta na tydzień czy nawet miesiąc. To nawyk na całe życie. Wiele osób ma trudności ze zmianą menu na zawsze;
  • powolna utrata wagi. Przy ciężkiej otyłości na wynik będzie trzeba długo czekać;
  • wysoki koszt produktów. Ser, oliwa z oliwek, owoce morza, ryby, mięso – to wszystko nie jest tanie. Ponadto wszystkie produkty muszą być najwyższej jakości.

Jak widać, wady nie są tak znaczące, ponieważ zalety bardziej niż je przesłaniają.

Zasady diety śródziemnomorskiej

Nie ma określonego menu. Istnieje duża lista produktów, z których można ugotować różnorodne potrawy. Najważniejsze jest wyraźne przestrzeganie zasad diety:

Zasady diety śródziemnomorskiej
  • Codziennie można jeść ryż, kaszę bulgur, makaron (tylko z pszenicy durum), chleb z mąki razowej, płatki zbożowe, warzywa, owoce, orzechy, bakalie, nasiona, sery, oliwę z oliwek, jogurt.
  • Kilka razy w tygodniu można jeść ziemniaki, jajka, drób, owoce morza.
  • Raz w tygodniu możesz skosztować czerwonego mięsa i słodyczy.

Jest to tak zwana piramida diety śródziemnomorskiej. Z tej listy jasno wynika, że podstawą są złożone „powolne” węglowodany, które służą jako paliwo dla organizmu, dodają siły i energii. Oliwa z oliwek jest przydatna nie tylko dla przewodu pokarmowego, ale także dla skóry. Sól najlepiej zastąpić przyprawami i ziołami. Zaleca się gotowanie potraw w piekarniku lub na grillu.

Dania z diety śródziemnomorskiej

Dozwolone jest również picie do 2 szklanek (jest to maksimum) wytrawnego czerwonego wina dziennie, ale napój musi być wysokiej jakości. Szczególny nacisk należy położyć na wodę, pić około 2 litrów dziennie. Nadal możesz pić herbatę i kawę, ale bez cukru.

Dieta może wyglądać mniej więcej tak:

  • Opcje śniadaniowe: płatki owsiane z owocami na wodzie z mlekiem; 2 jajka na twardo z kromką chleba razowego; zapiekanka twarogowa, jogurt ze zbożami i jagodami.
  • Obiad: zupa rybna z sałatką z warzyw, doprawiona oliwą; zupa z klopsikami i duszony bakłażan z czosnkiem i ziołami; spaghetti z sosem pomidorowym i gotowaną wołowiną; zupa krem z kalafiora i sałatka z rybą.
  • Kolacja: zapiekanka z kalafiora i brokuły z jogurtem; pieczona ryba z pomidorami, cukinią i marchewką; sałatka z kalmarów i jajek z zieleniną; brązowy ryż z warzywami i owocami morza.
Menu diety śródziemnomorskiej

Jedzenie powinno być ułamkowe. Pomiędzy głównymi posiłkami należy zjeść przekąskę. Do tego celu nadają się owoce, jogurt, orzechy, nasiona. Sałatek w żadnym wypadku nie można przyprawiać majonezem, tylko oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i octem balsamicznym.

Na początek możesz po prostu zacząć robić proste kroki:

  1. częściej używaj oliwy z oliwek. Można go dodawać do wszystkich potraw;
  2. jeść oliwki. Wystarczy siedem sztuk dziennie. Mają wiele przydatnych substancji dla organizmu;
  3. więcej ryby niż mięsa. Ryby można jeść co najmniej 4 razy w tygodniu. Jeśli to możliwe, lepiej wybrać dzikie i morskie;
  4. polub warzywa i rośliny strączkowe. Z tych produktów można przygotować setki różnych potraw;
  5. odkryj makaron. To kompletne, smaczne i pożywne danie. Najważniejsze, żeby makaron był zrobiony z pszenicy durum;
  6. spróbuj zrezygnować ze słodyczy. W krajach śródziemnomorskich deser często zastępuje się jagodami lub owocami. Jeśli naprawdę masz ochotę na słodycze, lepiej wybrać domowe wypieki, ale tylko 1-2 razy w tygodniu.
Jedzenie powinno być ułamkowe

Dieta śródziemnomorska zimą

Możesz stosować tę dietę o każdej porze roku. Ale zimą ze świeżymi warzywami i owocami w naszym kraju nie jest to takie proste. W tym okresie są znacznie droższe. Dlatego domowe przetwory na zimę, a także mrożonki mogą dobrze pasować do diety śródziemnomorskiej. Najważniejsze – nie bądź leniwy w sezonie warzyw, owoców i jagód, aby przygotować je na zimę.

Dieta śródziemnomorska a odchudzanie

Większość ludzi nawet nie rozumie, jak można być szczupłym i zdrowym, jedząc produkty bogate w oliwę z oliwek i przyprawy, bogate w węglowodany.

Możesz schudnąć na tej diecie, ograniczając wielkość porcji. Na przykład na 1 posiłek można zjeść nie więcej niż pół szklanki makaronu lub płatków zbożowych, 100 g owoców morza i niewielką porcję świeżych warzyw liściastych.

Dieta a odchudzanie

Ta dieta nie jest stresująca dla organizmu, ale wynik osiąga się dość wolno. Głównym celem jest przyzwyczajenie się do zdrowej diety i poprawa zdrowia. W końcu problemy metaboliczne znikną, a waga wróci do normy. Dieta śródziemnomorska pomaga płynnie przejść na właściwe odżywianie i utrzymać wszystko pod kontrolą. W ciągu tygodnia można stracić do 3 kg. Ważne jest również, aby nie zapomnieć o aktywności fizycznej.

Recenzje dietetyków i osób, które jadły według tego schematu, mówią, że ta dieta nie ma specjalnych ograniczeń i może być stale przestrzegana, poprawiając ich samopoczucie i zdrowie.

5 2 votes
Ocena
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments