Wiedząc, jak prawidłowo odżywiać się zimą, nie musisz martwić się o swoją sylwetkę. Podczas zimnej pory roku bardzo trudno jest nie przejadać się, a do wiosny wiele dziewcząt i kobiet przybiera na wadze. Ponadto, brak witamin i osłabiony układ odpornościowy zwiększa ryzyko zachorowania. Tak więc dieta ma w tej kwestii dużą rolę do odegrania.
Spis treści:
Zdrowe odżywianie zimą: podstawowe zasady
Dobre odżywianie się zimą jest problematyczne. O tej porze roku wszyscy mniej się ruszają, są mniej aktywni i więcej jedzą, co może prowadzić do nadwagi. Ale trzeba przyznać, że taki jest też cel natury, gdyż organizm ” odkłada tłuszcz” na czas zimy.

Ważnym zadaniem jest dostarczenie mu wszystkich zdrowych składników w jak największym stopniu. Ale niestety, ludzie zazwyczaj wykorzystują dość ograniczone ilości posiłków, kupując te same produkty do ich przygotowania. Powoduje to brak składników odżywczych potrzebnych do wsparcia układu odpornościowego
Podstawowe zasady, na które należy zwrócić uwagę:
- Jedzenie powinno być zrównoważone i zróżnicowane. Nie należy eksperymentować z dietami..
- Spożywać posiłki należy regularnie. Optymalny odstęp czasu to 3-4 godziny. Pomoże to utrzymać wagę, uzyskać energię i produktywność, oraz ułatwi trawienie.
- Węglowodany muszą być obecne w diecie. Należy więc uwzględnić zboża, chleb razowy, makaron, fasolę, groch i kaszę. Te produkty dają długotrwałą energię. Jeśli spożycie tych produktów jest niewielkie, człowiek czuje się słaby, jest mu ciągle zimno, a jego organizm nie jest odporny na infekcje.

- Jedzenie powinno być odpowiednio bogate w kalorie. Najlepiej skupić się na rybach, owocach morza i produktach mlecznych. Twoja figura nie ucierpi z powodu tych produktów.
- Jedzenie powinno być gorące. To samo dotyczy napojów. Warto włączyć do swojej diety zupy, które szybko rozgrzewają, są sycące i uzupełniają niedobór wody w organizmie.
Należy również pić dużo napojów i spożywać zarówno mrożone, jak i konserwowane owoce i warzywa.
Najzdrowsze produkty zimą
Szukając odpowiedzi na pytanie, jak odżywiać się zimą, należy nauczyć się na pamięć produktów, które będą szczególnie korzystne o tej porze roku:
- buraki;
- kapusta;
- marchewka;
- orzechy włoskie;
- ziarna słonecznika;
- mandarynki;
- ziemniaki;
- dynia;
- cytrusowe;
- kaki;
- zielony groszek;
- papryka;
- owoce morza;
- fasola;
- jabłka;
- imbir.

Należy również zwrócić szczególną uwagę na napoje. Bardzo korzystne są herbaty z cynamonem, imbirem, anyżem, rozmarynem i goździkami. Składniki te zawierają dużą ilość mikro i makroelementów oraz pomagają zwalczać wirusy. Można również przygotować ciepłe napoje na bazie jagód – malin, żurawiny, a także owoców dzikiej róży i echinacei.
Jak utrzymać wagę zimą
Wiedza o tym, jak dobrze odżywiać się zimą, nie wystarczy. Musisz spróbować zastosować to w praktyce. Istnieje wiele aspektów, które należy wziąć pod uwagę.
Na przykład, spożywanie większej ilości węglowodanów nie oznacza pochłaniania bułeczek, ciastek i herbatników. Proste węglowodany szybko prowadzą do wzrostu wagi. Warto wybierać smaczne i zdrowe kaszki – owsianą, ryżową i gryczaną.
Porady:
- Prawidłowe odżywianie pomoże Ci utrzymać wagę pod kontrolą. Nieregularne i chaotyczne podjadanie tylko sprzyja przybieraniu na wadze. Dietetycy są zgodni, że nigdy nie należy pomijać śniadania, zwłaszcza zimą.
- Przygotuj zdrowe przekąski – orzechy, granola, jogurt, twarożek, owoce. Ogranicz bułeczki, ciastka i czekoladki.

- Chociaż zimą nie jesteś tak spragniony jak latem, nie powinieneś o tym zapominać. Jeśli jesteś głodny, lepiej wypij szklankę gorącej herbaty lub kompot z suszonych owoców. Ale w żadnym wypadku nie należy brać do herbaty czegoś słodkiego – bułeczki czy ciastka.
- Z lodówki najlepiej usunąć i unikać kupowania kiełbas, parówek, majonezu, fast foodów i tłustych serów. To samo dotyczy wyrobów cukierniczych i wypieków.
- Nawet jeśli nie masz na to ochoty, powinieneś starać się prowadzić aktywny tryb życia – więcej spacerować na świeżym powietrzu i ćwiczyć. Ważne jest, aby uniknąć przygnębienia, ponieważ wiele osób ma zwyczaj jedzenia słodyczy, aby poprawić swój nastrój.

Co ciekawe, zdrowe odżywianie w okresie jesienno-zimowym pozwala na wprowadzenie do menu ciemnej lub gorzkiej czekolady w rozsądnych ilościach – wystarczy kilka tabliczek dziennie. Ten przysmak wzmocni naczynia krwionośne, pomoże szybko się rozgrzać i poprawi nastrój. Filiżanka gorącej czekolady ma ten sam efekt.
Menu prawidłowego żywienia zimą
Poniżej znajduje się przykładowe menu na jeden dzień:
- Śniadanie: jajecznica z mlekiem, herbatą, kawą lub niesłodzone kakao.
- Przekąska: Owoce i kanapka z chudym serem i pełnoziarnistym pieczywem.
- Obiad. Zupa z soczewicy i ryba gotowana na parze. Jeśli to nie wystarczy, można dodać do ryby trochę kaszy.
- Przekąska – garść orzechów włoskich.
- Kolacja. Porcja kaszy gryczanej z kurczakiem i sałatką z warzyw (buraków, marchewki lub kapusty). .

Na przekąskę możesz zjeść twarożek, kefir lub chudy ser. Jeśli bardzo chcesz zjeść coś zabronionego i wysokokalorycznego, możesz pójść na ustępstwo i zjeść pożądanego pączka. Ale należy to robić tylko raz w tygodniu i tylko do godziny 12.00.
Wiedza o tym, jak jeść zimą, aby schudnąć, może pomóc Ci z niecierpliwością oczekiwać na wiosnę i powitać ją ze świetną figurą i nastrojem.