Produkty dla serca dość dostępne dla większości ludzi. Dlatego należy je dobrze przestudiować i spróbować dodać do menu.
Niestety choroby sercowo-naczyniowe są obecnie bardzo powszechne, a liczba zgonów spowodowanych tymi patologiami stale rośnie. Listę „Jakie pokarmy są dobre dla serca” można wydrukować, przymocować w widocznym miejscu, aby jak najlepiej chronić siebie, starając się uzupełnić dietę o wymienione w niej owoce i warzywa.
Spis treści:
Korzyści z orzechów dla serca
Odpowiadając na pytanie, co jest dobre dla serca, przede wszystkim trzeba wspomnieć o orzechach. Wszystkie rodzaje, dzięki zawartości witaminy E, mogą obniżać zły cholesterol i wzmacniać ściany naczyń krwionośnych.

Orzechy włoskie mają dużo kwasów omega-3.Poprawiają pracę serca i naczyń krwionośnych, dodatkowo wzmacniają układ odpornościowy, stawy, spowalniają starzenie się skóry. Nie trzeba jeść orzechów w nieograniczonych ilościach, ponieważ ten produkt jest dość drogi. Już 30 g orzechów dziennie zmniejsza prawdopodobieństwo zgonu z powodu chorób układu krążenia o 20%.
Suszone morele: dobre dla serca
Suszone morele zajmują ważne miejsce w rankingu produktów dobrych dla serca. Te słodkie suszone owoce są bogate w witaminy A i B, żelazo, potas i magnez. Podnoszą poziom hemoglobiny, wzmacniają nerwy, obniżają ciśnienie krwi.
Z tego powodu hipotonicy muszą być z tym bardziej ostrożni. Optymalna dawka to nie więcej niż 100 g dziennie. Bardzo ważne jest, aby kupować produkt wysokiej jakości i naturalny, bez szkodliwych dodatków, płynnego dymu i innych chemikaliów.
Płatki owsiane są bardzo dobre dla serca
Płatki owsiane to doskonałe jedzenie dla serca. Nic dziwnego, że mówią, że to najbardziej przydatne śniadanie. Ta pyszna kasza pomaga schudnąć, poprawia zdrowie serca, zapobiega rozwojowi cukrzycy, usuwa toksyny, oczyszcza organizm.
Ale zaleca się kupowanie tylko płatków zbożowych, które należy gotować przez co najmniej 10 minut. Płatki owsiane błyskawiczne nie mają takiego zastosowania.
Awokado
Awokado zajmuje zaszczytne miejsce na liście egzotycznych, zdrowych produktów dla serca. Zawiera dużo tłuszczów nienasyconych, które zmniejszają ryzyko powstawania zakrzepów krwi.

Przeciwutleniacze spowalniają starzenie, zapobiegają nowotworom, poprawiają nastrój i ogólne samopoczucie.
Fasola
Trochę nieoczekiwanie, ale fasola jest bardzo dobra dla serca. Osoby, które regularnie spożywają te rośliny strączkowe, są znacznie mniej narażone na choroby serca. Ponadto fasola reguluje poziom glukozy we krwi, co bezpośrednio wpływa na zdrowie mięśnia sercowego. Soczewica ma podobne właściwości, dlatego przy braku przeciwwskazań fasolę należy częściej włączać do diety.
Oliwki
Oliwki to kolejny przydatny produkt. Owoce te są bogate w witaminę E, kwasy nienasycone i tłuszcze. Obniżają ciśnienie krwi, normalizują poziom cholesterolu, zapobiegają powstawaniu zakrzepów krwi.
Granat
Musisz częściej zadowalać się granatami. Te soczyste owoce są bogate w polifenole, które wzmacniają naczynia krwionośne oraz antocyjany, które neutralizują wolne rodniki, co zapobiega chorobom serca i onkologii.

Wystarczy wypić szklankę naturalnego soku z granatów, najlepiej wpłynie to na aktywność i ukrwienie serca. Tylko 200 ml soku dziennie – a efekt terapeutyczny będzie wyraźny.
Rodzynki
Również z suszonych owoców bardzo przydatne są rodzynki. Wystarczy zjeść jedną małą garść dziennie, a już będzie to miało pozytywny wpływ na serce. Rodzynki są bogate w potas, który reguluje ciśnienie krwi.
Grejpfrut
Ten cytrus jest znany wielu ze swoich korzystnych właściwości. Jest znany jako produkt, który pomaga szybko schudnąć i uporządkować sylwetkę. Jednak dodatkowo zawarte w nim glikozydy wraz z błonnikiem aktywnie zapobiegają rozwojowi miażdżycy, stymulują mięsień sercowy.

Witaminy w dużych ilościach poprawiają elastyczność ścian naczyń krwionośnych, normalizują ciśnienie krwi. Grejpfruty można spożywać jako deser lub przekąskę, dodawać do sałatek, wyciskać z nich sok. Zalecana ilość to co najmniej 2-3 owoce tygodniowo.
Jabłka
Na szczęście w naszym kraju tych owoców nie brakuje. Jeśli codziennie zjesz przynajmniej jedno jabłko, szybko zauważysz poprawę zdrowia i kondycji organizmu. Obecność dużej ilości witamin, włókien pektynowych i błonnika roślinnego obniża poziom cholesterolu, normalizuje ciśnienie krwi. Dlatego jeśli nie masz funduszy na zagraniczne granaty, awokado i grejpfruty, musisz przynajmniej częściej jeść jabłka.

Inne przydatne produkty na serce i naczynia krwionośne: czosnek, brokuły, olej lniany, wiśnie, czereśnie, truskawki, czarna porzeczka.

Pokarm dla serca jest nie tylko pożyteczny, ale i smaczny. Można więc nie tylko wzmocnić organizm i nasycić go witaminami, ale także cieszyć się smakiem powyższych produktów.