Ostatnio wiele osób jest coraz bardziej zainteresowanych tym, które z produktów są przeciwnowotworowe – jedna z najczęstszych chorób – powinni znaleźć się w Twoim jadłospisie. Według oficjalnych danych każdego roku na tą straszną chorobę umiera około 8 milionów ludzi, więc nie jest zaskakujące, że wielu chce chronić się tak bardzo, jak to możliwe.
Warzywa i owoce przeciw rakowi

Regularne stosowanie tych produktów pomoże zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka:
Czosnek. Zawiera dużą liczbę przydatnych związków. Produkt oczyszcza krew i aktywuje komórki układu odpornościowego. Jest uważany za doskonały środek zapobiegający rakowi płuc, skóry i jelita grubego, wystarczy jeść 2 ząbki dziennie. Jest czosnek, najlepiej surowy, więc jego działanie będzie bardziej wyraźne.
Wszystkie rodzaje kapusty. Produkt zawiera silne antyoksydanty oraz substancję toksyczną dla komórek atypowych – izotiocyjanian. Szczególnie dużo dobrych recenzji o brokułach. Ten rodzaj kapusty uważany jest za doskonały stymulator odporności, lekarze zalecają nawet spożywanie z niej 100 g potraw każdego dnia.
Pomidory. Te czerwone owoce zawierają dużo likopenu – substancji, która zmienia kolor owoców na czerwony i chroni organizm przed nietypowymi komórkami. Pomidory nadają się do spożycia nie tylko w pierwotnej postaci, ale także w postaci przetworzonej – jako sos, ketchup.
Cytrusy. Wiele osób słyszało, że cytryna jest bardzo często stosowana w medycynie nietradycyjnej. I nie bez powodu. Te tropikalne owoce zawierają dużo cytryny – substancji, która stymuluje komórki odpornościowe.
Grzyby. Dla wielu może to wydawać się dziwne. Jednak jedzenie grzybów, zwłaszcza boczniaków, meitake, reishi, mobilizuje układ odpornościowy i wzmacnia zdrowie. Białka grzybowe są obce organizmowi ludzkiemu, więc ten ostatni musi wytwarzać nowe enzymy, aby je rozłożyć, a to świetny trening. Istnieje nawet niezwykła praktyka leczenia zwana fungoterapią (leczenie grzybami).
Malina. Te jagody zawierają wiele przeciwutleniaczy. Maliny usuwają również trucizny i toksyny z organizmu, normalizują proces trawienia.
Kurkuma. Przyprawę tę można dodać do wielu potraw. Zawiera kurkuminę – substancję, która spowalnia wzrost komórek nowotworowych i pomaga zmniejszyć ich liczbę. Kurkuma jest również częścią ulubionej przyprawy wszystkich – curry.

Produkty te mają doskonałe właściwości smakowe, dzięki czemu możesz gotować różne potrawy na swoją korzyść.
Przydatne napoje zapobiegające rakowi
Z napojów przydaje się zielona herbata z jej właściwościami przeciwnowotworowymi i flawonoidami, które zapobiegają rozwojowi kilku rodzajów onkologii. Musimy jednak pamiętać, że tylko produkt o naturalnej jakości ma właściwości lecznicze.

Możesz również częściej pić sok pomidorowy. Pomidory znane są z silnego działania przeciwnowotworowego, które jest zachowane w dowolnej formie i konsystencji przetworzonych warzyw. Sok nie jest wyjątkiem.
Kawa to napój „kontrowersyjny”. Jedni uważają, że przynosi same korzyści, inni – obwiniają o wiele chorób. Ale onkolodzy stawiają ten napój na zasłużony plus. Codzienne spożywanie kawy zmniejsza ryzyko zachorowania na raka o 16%.
Inne produkty przeciwnowotworowe
Ostatnio często dyskutowano o tym, że piołun może być bardzo skuteczny w walce z rakiem. Ta roślina lecznicza zawiera ogromną ilość substancji bioaktywnych, które mogą zabijać komórki nowotworowe. Ale nie powinieneś sam angażować się w taką terapię, ponieważ stosowanie tego zioła ma wiele przeciwwskazań. Ta metoda zapobiegania lub leczenia musi zostać omówiona z fitoterapeutą.

Zwykła soda znajduje się również na liście skutecznych produktów. W wyniku badań na zwierzętach naukowcy udowodnili, że napoje gazowane przeciw rakowi mogą być dość skuteczne. W przypadku choroby zastosowanie roztworu sody znacznie zwiększa skuteczność chemioterapii i sprawia, że chore komórki stają się podatne na leki.
Olejki eteryczne przeciwnowotworowe pomagają zapobiegać rakowi. Najważniejsze, że produkt był wysokiej jakości. Obecnie w sprzedaży jest wiele olejów syntetycznych niskiej jakości, które są bezużyteczne. Lista najskuteczniejszych olejków okazała się imponująca:
- rumianek;
- kadzidło;
- tymianek;
- nieśmiertelnik;
- lawenda;
- mirra;
- jałowiec;
- sandał.
Ale pierwsze miejsca słusznie zajęły kadzidła i olejki rumiankowe.
Ale nie wystarczy jeść tylko te produkty. Odżywianie powinno być zbilansowane i obejmować owoce, warzywa, zboża, mięso, ryby. Aby organizm otrzymywał wszystkie niezbędne składniki odżywcze i witaminy.

Musisz prowadzić zdrowy tryb życia, zrezygnować ze złych nawyków, unikać stresu, nie zapominać o korzyściach płynących z aktywności fizycznej, normalizować pracę, sen i odpoczynek.